04 December 2014

BERSARANG

Ntah la....punye laa lama dah tak update blog nie. Hari nie tiba2 jer terbukak blog nie. Sememangnya aku amat merindui blog nie. Walaupun dah tau takde pun follower, tapi seronok pulak bila baca2 post2 yang lepas. Walaupun takde followers sekurang2nya bleh gak aku buat kenangan untuk anak cucu masa hadapan. Peh ayat tak bleh blah laa....wakakaka. Biasalah sejak kemunculan bermacam2 media komunikasi nie. Blog2 nie dipandang sepi. Apa2 pun nak update dan nak tengok status orang lain tengok jer kat FB. Selain FB, IG pun dah jadi popular. Semua ada FB termasuk makcik2 dan pakcik dan juga atok nenak dah ada akuan FB. Kalau nak kongsi gambar pun boleh. Nak update status pun boleh. Tak perlu panjang2 nak taip. Dah tentu la ramai yang menyukainya termasuk la aku nie yang jenis2 maleh nak taip panjang2. Dan satu lagi, mende yang aku amat suka sekali ialah kemudahan untuk upload gmbr semudah ABC tau. Tapi kengkadang agak bosan (menyampah)  jugak tengok status2 dorang nie. Sampai menda dalam kain pun nak cerita kat orang. Lagi2 budak sekarang nie. Sampaikan tengah beromen pun boleh update status. Apa dah jadi laa ngan budak2 skrg nie. Bagi aku hal2 personal nie korang simpan dalam kepala otak masing2 sudahlah. Tak payah nak bangga sangat buat mende terkutuk tu. Adoi hai...panjang plak aku membebel nie.

Apa cerita terbaru aku?

Cerita terbaru aku, takde la baru sangat. Lama pun tak lama la. Dah macam2 menda dah lalui sepanjang 2 tahun aku bertukar kat tempat baru. Ada yang baik dan ada yang buruk. Tapi aku suka. Suka bila tengok pelbagai ragam manusia kat dunia nie. Hari nie aku kena jaga kaunter. KAUNTER LAGI. Dah pindah opis pun tetap wat mende yang seakan2 sama. Ingatkan bila dah pindah opis dapat la wat mende baru. Tapi takpe laa, seronok jugak. Jaga untuk pengambilan jugak. Tapi kali nie berbeza. Dulu pengambilan untuk ambil orang kerja, tapi sekarang pengambilan untuk amik orang belajar pulak. Mesti ada orang yang tanye, mana tu? Ok.... untuk pengetahuan korang (korang la sgt kan, mcm laa ada yang baca) aku skrg di politeknik. Yer..politeknik. Bahagian untuk kemasukan pelajar2 politeknik. Macam dulu jugak, angkat telipon  jawap pertanyaan orang awam. Cuma yang membezakan mereka dari berbagai latar belakang. Tapi bila dah lama2 kat sini rasa bosan pulak dengan pael dorang nie. Mengada2 sangat kot. Kalau boleh nak suruh poli buat depan rumah dier gak. Tipikal Malaysia kan. Dulu masa zaman aku belajar dulu. Tak kesah pun nak letak mana2 asalkan boleh belajar. Tapi budak2 skrg nie amatlah mengada2, macam2 alasan dorang bagi. Kengkadang sampai ada alasan yang sangat tak munasabah. Tak boleh nak berenggang dengan mak ayah langsung. Adoi ai....Adik2 oii...nie baru blajar korang xleh nak survival nanti bila dah masuk ke alam perkerjaan mcm mana agaknya. Kat luar tu lagi mencabar. Tu tak bleh...ni tak bleh...Takkan nak tunggu orang datang suap nasi kat mulut korang pulak kan. Masa belajar nie la korang kena survival. Cuba pikir dengan mata hati. Sampai bila korang nak duduk kat ketiak mak jerk. Hmmm....dah laa. Penat jer aku membebel sorang2 kat sini. Bukan ada sape2 pun nak baca pun...wakakaka....LARIKKKK....

No comments:

Post a Comment